Tweet This
mærrapanna-bildet-av-folk-sittende-i-bakgrunn-1O2A3389.jpg

 

TURTIPS for familiens søndagstur

Mærrapanna

 

 

 

Fredrikstads gullkyst - perfekt for en famileutflukt

Fredrikstad er velsignet med så mange flotte attraksjoner, severdigheter og naturområder. Ett av de mest spesielle og magiske stedene langs Fredrikstadkysten er utvilsomt Mærrapanna på Onsøykysten. 

 
Maerrapanna-web-gullkysten-1O2A3421-copy.jpg

 

 

 

 

 

Friområdet og naturreservatet Mærrapanna er absolutt en av våre turfavoritter i hele Oslofjordregionen. Mærrapanna har så og si alt et friluftshjerte måtte begjære. Her går du på fargerike svaberg med spesielle formasjoner og linjer. Som nærmeste nabo til det store svabergområdet finner du  svartor- sumpskog med en av de største barlindfeltene i Norge. Kyststien går rundt hele halvøyen og fra stien er det en ubeskrivelig vakker utsikt til skjærgården og Oslofjorden.

 
 

En stor bonus er at store deler av området er svært så familievennlig. Vel fremme i dette skjærgårdsparadiset møtes man med blant annet lekeapparater, badestrand, gresslette, sandvolleyballbane, utegrill, bord og benker. Toalettanlegg finnes også i nærhet til badestranden.

 
 

Resten av halvøya består av en av de fineste svabergområdene i landet. Mærrapanna er naturlig nok spesielt populært utfartsmål i påsken og om sommeren. Da blir det badet, grillet, lekt og fisket i hele området.

 
 

Selv om badevannstemperaturen nå på vinteren ikke lokker oss ut i det klare vannet, er det like fint å ta turen ut hit nå på vinteren.

 
Maerrapanna Ostfold-2-631.jpg

 

 

naturreservat og soltilbedernes

paradis

 

 

 

Dvergmarinøkkel

 

 

 

Det finnes vel knapt noe sterkere symbol på sommeren langs Østfoldkysten enn de oransje svabergene. Intet bedre sted enn Mærrapanna kan du legge deg ned med badevåt kropp over et deilig solvarmet svaberg. På en solskinnsdag med glitrende hav får du det beste av den norske sommeren på Mærrapanna (ja, ja - det var da voldsomt til framsnakking, men det fortjener stedet og du forstår det når du tar turen ut hit).

Mærrapanna er også et naturreservat på 660 dekar og med spesielt rik flora og fauna. Allerede i området rundt parkeringsplassen kan man finne sjeldne planter, for eksempel kantmelke og kalkkarse. Sist gang dvergmarinøkkel ble observert i Norge var i 1950 og det skjedde nettopp i dette området. Disse er sjeldne fordi de er ballastplanter.

Det er også særegne fjellformasjoner i området, både langs stien ut til Mærrapanna og ute på odden.

Opplev våren på Mærrapanna. Flere steder er det svære "tepper" med blåveis.

maerrapanna-barlind-16499.jpg

 

Mærrapannas fredede

barlindfelt

 

 

 

Barlind (Taxus baccata) er et varmekrevende treslag som vokser i kyststrøkene sør for Romsdal. Større barlind-forekomster er sjeldne, og barlindfeltet her på Mærrapanna er et av de største i Sørøst-Norge. Her vokser barlind delvis i svartor-sumpskog. Dette er et uvanlig voksested for arten.

 
 

Barlind vokser langsomt og kan bli meget gammel. I Norge kan den bli over 1000 år. 

Som regel er det egne han- og hun-trær, men det kan finnes enkelte eksemplarer med både han- og hun-blomster. Huntrærne får røde bærkongler som spres ved hjelp av fugl. Bortsett fra frøkappen, inneholder alle deler av barlind giftstoffet taxin. Hester er svært ømfintlige for denne giften, mens rådyr beiter på barlind.

 

Det gammelnorske navnet barlind er yr. Veden er uvanlig seig og sterk. Den ble derfor tidligere mye brukt til buer. Barlind har også vært brukt til kjørler og treskjæringsarbeid. I dag er den ettertraktet på grunn av det vakre baret som prydtre og til dekorasjoner.

Kilde: Miljødirektoratet, Wikipedia


slik reiser du til mærrapanna

Kommer du med bil så kjører du rv. 117 mot Gressvik, og følg veien utover til Onsøy. Det står skiltet til Mærrapanna i en krapp høyresving etter Slevik. Ta av her og følg veien til parkeringsplassen. Lett terreng og ca. 800 m fra parkering til sletta. Med buss reiser du til Mærrapanna med busslinje 302 fra for eksempel Fredrikstad bussterminal. Se rutetider her -> Bussen går ikke direkte til Mærrapanna, men be sjåfør stoppe ved holdeplassen like ved avkjørsel inn til Mærrapanna (stort skilt langs veien). Fra avkjørsel er det omtrent 1 km. til p-plassen hvor stien inn til Mærrapanna starter.