Tweet This

Rødspette

Rødspette er kanskje den mest kjente av våre flatfisker. Rødspetta er høyrevendt. Øyesiden er brun eller brungrå med røde flekker, også på finnene. De røde flekkene er ikke i seg selv noe godt kjennetegn, da både sandflyndre og skrubbe kan ha slike flekker. 4 - 7 karakteristiske beinknuter fra øye bakover på gjellelokket er det beste kjennetegnet til rødspetta. Den kan bli opptil 100 cm og 7 kg. Rødspetta er en høyt verdsatt matfisk.

Kilde og all tekst om rødspette i sin helhet: Oslofjordens friluftsråd

Breiflabb

Breiflabb-9145.jpg

Breiflabb (Lophius piscatorius) eller marulk, er en rovfisk i breiflabbfamilien. Den kalles også «sjødjevel» og «havtaske». 

Breiflabben kan bli opptil 200 cm lang og veie mer enn 98 kg, men er vanligvis betydelig mindre. Hunnfisken blir mye større enn hannfisken (kjønnsdimorfisme). Verdensrekorden var på 99,4 kg, tatt på garn av Kåre Haugland og John Arne Mostraum på Hjelmås i Hordaland i februar 2010 frem til 7. januar 2012 da Frank-Rune Kopperud fikk en på 115 kg i garnet i Høylandssundet i Kvinnherad. Det er fanget flere eksemplarer på over 70 kg.

Kroppen er flattrykt med et veldig bredt hode som utgjør nesten halve lengden av fisken. Det kan se ut som om den bare består av hode og hale. Under haken har breiflabben en rekke hudfliker. Den fremste finnestrålen i første ryggfinne er omdannet til et «fiskeredskap» som den bruker for å lokke til seg andre fisker. Brystfinnene er runde og meget store. Breiflabben er en mester i kamuflasje og går omtrent i ett med bunnen.

Breiflabb er vanlig øst i Atlanterhavet fra Vest-Afrika og nordover til Barentshavet, i Middelhavet og Svartehavet. Finnes også vest i Atlanteren langs kysten av Nord-Amerika. I Norge er den vanlig langs hele kysten.

Kilde: Wikipedia

Ulke

Ulke-414.jpg

Vanlig ulke (Myoxoceohalus scorpius). Hodet er stort i forhold til resten av kroppen. Ulka har mange pigger og knuter på kroppen, den ser nesten ut som en drage. Fargen varierer, men oftest mørkebrun med spraglete lysere partier. Ulka er en mester i kamuflasje og er vanskelig å få øye på.

Ulkefisker (Scorpaeniformes) er en gruppe strålefinnede fisker. De fleste har stort hode og er typiske bunnfisker. Svømmeferdigheten er dårlige, men de kan gjøre raske fremstøt for å fange bytte.

TORSK

Torsk-553.jpg

Brunspraglete med sølvgrå buk, markert skjeggtråd. Langstrakt kropp og stort hode. Torsken kan bli opptil 1,8 m og 56 kg. Kysttorsken lever på grunt vann langs kysten. Torsken er generalist og tar nær sagt alt den kommer ovber av føde. Torsken er vår viktigste kommersielle fiskeart.

De siste årene har mange opplevd at det er vanskligere å få torsk på kroken når man stangfisker fra land ved Oslofjorden. Det viser seg at torsk nære land har det blitt betraktelig mindre av i Oslofjorden, mens på dypt vann i Ytre Oslofjord og i Skagerrak kan man fortsatt fiske godt etter torsk.

Torsk-2519958.jpg

Det finnes ikke eksakt vitenskap på hvorfor torskebestanden i Oslofjorden er så kraftig redusert, men man antar  at det kan skyldes overfiske, utbygging i strandsonen, og forurensning.