Tweet This
Reke-Hvaler-reke-Oslofjorden-Ytre-Oslofjord-1).jpg

 

 

Livet i skjærgården

Arter i Færder nasjonalpark

 
 

Havet glitrer i tre himmelretninger og nesten alle veier leder til havet. Skjærgårdsriket Færder er et populært utfartssted bare drøye 1 times biltur fra hovedstaden. Færder kommune består av omtrent 700 øyer og holmer.

Vi er mange som er glad i å bruke Vestfold-skjærgården som tumleplass for rekreasjon, friluftsliv, og aktiviteter med barna. Vi bader, fisker, ser på blåskjell, fanger krabber, ta på sjøstjerner, og vi fascineres av småfisk i stim.

Om vi dykker ned til nasjonalparkens dyp, åpnebarer det seg en fargerik og forunderlig og artsrik verden vi aldri ser fra land. Bli med på en bildereise langs vannkanten og ned til det marine livet på havets bunn:

Vi seiler i øst og vi fisker i vest. Alle gjør alltid det som er best. Havet er levende, artsrikt og rent. Over alt er det pent.

Tang-og-tare--71242.jpg
 

Alger i fjæra: De store, fastsittende algene vi finner i sjøen deles inn i grønnalger, brunalger og rødalger. Grønnalgen finnes på grunt vann, brunalgen noe dypere og rødalgene dypest. Brun- og rødfargen er en tilpassning algene har for å utnytte de dårligere lysmengdene nedover i vannet. I virkeligheten er også disse algene grønne av klorofyll, men de er dekket av et brunt eller rødt fargestoff.

 

Artikkelen er under produksjon. Det vil bli fylt inn tekst og bilder fortløpende.

Vi vil takke så mye til Oslofjordens friluftsråd som har levert oss materiale vi har kunne bruke i research for å lage oversikt på artene i Ytre Oslofjord og i Ytre Hvaler nasjonalpark.